Zelf aan de slag

Workshops

Wil je graag een workshop volgen om de techniek van het heggen leggen aan te leren? We schrijven je graag in op de interesselijst via info@rllk.be. Bij het organiseren van nieuwe workshops, nemen we contact met je op.

Hoe begin je er zelf aan?

Haagvlechten, heggenvlechten of haagleiden zijn alle technieken die gebruikt kunnen worden om een haag ondoordringbaar te maken. Het leggen en vlechten van hagen is gebaseerd op de natuurlijke reactie van een struik of tak om altijd naar het licht toe te groeien. Dat is normaal gezien recht omhoog. Een haag wordt een vlechthaag op het moment dat er door menselijk ingrijpen een horizontale of diagonale structuur in aangebracht is. Uiteindelijk ontstaat zo een levend, gesloten hekwerk.

Haagvlechten werd eeuwenlang toegepast door voornamelijk boeren. Er zijn veel methodes om een heg te vlechten. Via dit platform willen we jullie alvast 3 methodes toelichten.

 

 

1. Staken en binders methode

 

Bij de staken en bindersmethode worden alle struiken vlak boven de grond ingekapt en in één richting gelegd in een hoek van maximum 30° ten opzichte van de bodem. De struiken worden één voor één op elkaar gelegd en in elkaar gehaakt. Om de 60 cm worden er dan staken in het midden van de heg geklopt voor de stevigheid. De heg wordt bovenaan afgewerkt met een band van gevlochten wilgen- of hazelaartenen. De heggen worden meestal op een hoogte van 120 cm gelegd.

Je heg via deze methode leggen, resulteert in een strak afgewerkte heg die als veekering kan dienen. De verjonging van de gevlochten heg wordt gestimuleerd doordat vlak boven de grond de struiken worden ingekapt. Ook kan je met deze techniek heggen die kaal en open zijn aan de onderzijde goed herstellen.

 

Staken en bindersmethode stap voor stap

 

2. Natuurbehoudsmethode

klik hier
© Peter Guedens