Leg mijn heg

Wil je eens wat anders doen met je heg? Je kan je heg leggen. Deze eeuwenoude techniek werd vroeger gebruikt om hagen ondoordringbaar te maken. De techniek bestaat erin de stam van de struiken laag in te kappen (zonder ze echter geheel door te kappen) en deze dan onder een hoek neer te leggen en in te vlechten. Het lijkt moeilijk te geloven dat deze gelegde struiken opnieuw uitlopen. En toch vormt zich in het voorjaar een dicht netwerk van takken, ondoordringbaar voor mens, hond en vee. Deze techniek zorgt niet alleen voor mooie, gezonde heggen maar is ook een meerwaarde voor de biodiversiteit en de streekidentiteit.

Ik heb een heg

We starten een platform dat eigenaars van geschikte heggen om te leggen in verbinding brengt met heggen-leggers. Je kan je hier alvast registreren als je een geschikte heg hebt die je wil laten leggen.

Via het platform kom je in contact met mensen die de techniek van het heggen leggen beheersen en jouw heg willen komen leggen.

 

Wanneer komt mijn haag in aanmerking om te leggen?

Alle heggen kunnen gelegd worden in principe. Je haag komt in aanmerking als: 

  • ze minstens 3 meter hoog is
  • ongeveer 25 meter lang is (langer mag zeker)
  • Ongeveer 4 à 5 cm stamdikte heeft
  • Alle soorten zijn geschikt

Meld je haag zeker aan ook al voldoet ie nog niet aan alle kenmerken. Je haag wordt opgenomen in het bestand en kan later dan gelegd worden.

Registreer je heg

Via onderstaand formulier kan je je heg registreren. Heb je reeds een account, log dan eerst in en voeg daarna je heg toe.

Login

Gebruiker detail [1/3]

Locatie details [2/3]

Deze gegevens worden enkel getoond aan ingelogde gebruikers
Zoek locatie op basis van adres Toon satelliet

Heg details [3/3]

Afmetingen

Status


Belangrijk! Meld je haag aan, ook al voldoet deze nog niet aan de voorwaarden om nu gelegd te worden. Je haag wordt in het platform opgenomen om later gelegd te worden

Info: Je haag is geschikt als deze minstens 3 meter hoog is, de stamdikte minstens 4 cm is en aaneensluitend.

Locatie

Je kan een stuk heg afsluiten door een 2e keer op het einde te klikken
Toon satelliet

Foto's


Ik verklaar dat mijn gegevens gebruikt mogen worden voor de interne verwerking binnen het Regionaal Landschap Lage Kempen. Mijn gegevens worden doorgegeven aan derden en kunnen op elk moment opgevraagd, aangepast of verwijderd worden, door contact op te nemen met Regionaal Landschap Lage Kempen, Grote Baan 176, 3530 Houthalen-Helchteren, info@rllk.be. Ik ga akkoord met de privacy policy, zoals vermeld op https://www.rllk.be/privacyverklaring Het Regionaal Landschap is niet verantwoordelijk voor gemaakte afspraken tussen eigenaars van heggen en heggen leggers en gebruikelijke ongevallen (schade aan personen of eigendommen)